Afgelopen maandagavond kregen we telefoon. "De film is af en ik heb 'm vanavond op youtube gezet!' We hebben er met open mond naar zitten kijken. Hoe Fredrieke de hele ziekteperiode heeft ervaren vertelt ze heel open en eerlijk. De film geeft ook een beeld dat verder gaat dan Fredrieke. Zusjes en broertjes (in zieke-kinder-land vaak brusjes genoemd) moeten veel inleveren in de periode dat er ziekte in de familie is. Ze worden uit logeren gestuurd en zien dat alle aandacht in die maanden of jaren naar vooral de anderen in het gezin gaat. Deze brusjes zijn een vergeten groep waar ook de omgeving wel meer aandacht voor zou mogen hebben. Bv door af en toe niet alleen een kaart te sturen aan degene die ziek is maar ook een kaart voor het gezonde broertje of zusje op de post te doen. Ook zou het goed zijn als de mensen in de gezondheidszorg die ene keer dat ze het broertje of zusje zien heel even aandacht aan hen zouden geven.. Al was het maar door een grapje te maken of een "jij hebt een mooie jurk aan"-opmerking.
De film van Joris over Fredrieke is ingezonden voor een Nederlands filmfestival voor scholieren. Het filmfestival wordt maandag in Lelystad georganiseerd. 127 films die door de eerste beoordelingsronde zijn gekomen worden getoond. Ook de film over Fredrieke. In Lelystad krijgen de scholieren feedback van professionele filmmakers. Per categorie - de film van Joris doet mee in de categorie non-fictie - wordt in de loop van volgende week één film uitgekozen die door gaat naar een internationaal filmfestival in Griekenland.
Wij vinden natuurlijk dat de eerste prijs naar Joris moet. Maar ook zouden wij het mooi (en goed) vinden als deze documentaire gebruikt wordt voor bv opleiding van mensen die in ziekenhuizen met kinderen werken. Zodat die er aan bij kan dragen dat er meer aandacht komt voor de positie en gevoelens van brusjes.
Video door Joris en mede-leerlingen gemaakt: