Alpe d'HuZes/Mathijs Douwe Team

Ter nagedachtenis aan Mathijs, 18 mei 2008 op tien-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hersentumor.





dinsdag, oktober 31, 2006

Wat gaat er nu verder gebeuren?

Maandag hebben we gehoord dat de volgende kuur inderdaad donderdag begint. Althans, als Mathijs zijn bloedwaarden goed zijn. Dit wordt als we donderdag in het AMC komen eerst nog een keer gecontroleerd. Deze kuur is - in onze ogen - weer een 'zware'. Het is dezelfde als Mathijs in augustus kreeg en zijn lichaam heeft er toen zeven weken over gedaan om weer een beetje op te krabbelen. Wij verwachten dat het nu zeker ook zo lang zal duren. Zijn conditie neemt bij iedere kuur verder af.

Dit is de laatste 'gewone' kuur. De volgende en laatste (half/eind december, misschien wel begin januari) wordt 'de klapper' die de kanker definitief moet bezweren. Wat die kuur precies in gaat houden weten we nog niet. Begin juli is ons het hele traject wel geschetst maar toen ging de aandacht toch eerst uit naar de komende maanden. En - zo is onze ervaring - artsen vertellen ook niet alles in één keer. Omdat ze de informatie willen doseren én omdat de patient/ouders het vaak niet in één keer kunnen bevatten. Daarbij: eigenlijk wilden wij het toen allemaal ook gewoon nog niet weten!

Wat we wel weten is dat de kuur in december heftig wordt. De aanmaak en groei van alle cellen in zijn lichaam wordt dan stilgelegd. Mathijs zal geen enkele afweer meer hebben en moet daarom een aantal weken 'geisoleerd' (apart op een kamer, alleen verpleging + ouders erbij) in het AMC blijven. Daarna worden de begin oktober geoogste stamcellen in zijn lichaam teruggeplaatst. Die moeten er voor gaan zorgen dat er weer nieuwe cellen worden aangemaakt en dat zijn afweer/zijn lichaam zich weer herstelt.