Alpe d'HuZes/Mathijs Douwe Team

Ter nagedachtenis aan Mathijs, 18 mei 2008 op tien-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hersentumor.





zondag, april 01, 2007

Kika, de prikdokter en Ajax


Aan het eind van het weblogstukje afgelopen keer citeerde ik de ‘leus’ van Kika: "Stel: voor een betere behandeling en genezing van kinderkanker hebben 2 onderzoekers nog 4 jaar nodig. 4 onderzoekers hebben dan 2 jaar nodig." Eerlijk gezeg had ik deze leus nooit eerder gezien. Het ‘treffende’ is dat dit argument 12 juli vorig jaar ook werd gebruikt door de second-opinion-arts uit Rotterdam. Inmiddels hadden wij toen van onze ‘eigen’ oncoloog het behandelvoorstel gekregen dat Mathijs de afgelopen maanden heeft doorlopen. Maar deze oncoloog had ook de grote risico’s en onzekerheden geschetst. Wij wilden dus – en daar was het AMC het helemaal mee eens – een second opinion hebben. Zo kwamen we bij de oncoloog in het Sophia Kinderziekenhuis in R’dam terecht. Naast andere argumenten die hij gebruikte om wél deze behandeling aan te durven zei hij ook: “de ontwikkelingen in de behandeling van kinderkanker gaan snel. Stel dat je door nu te behandelen toch weer een aantal jaren verder bent met Mathijs en hij wordt opnieuw ziek. Wie weet waar de wetenschap dan weer staat. Dát moet je ook in je afwegingen betrekken.” Een paar maanden terug hoorde ik ook een gesprek met een andere kinderoncoloog op Radio 1 (naam vergeten). Die stelde ook “dat de hoop/verwachting is dat de wetenschap over 20 jaar zover is dat kinderen niet meer aan kanker overlijden”.

Zoals ook in het vorige stukje te lezen was: al het geld dat via de actie van de Buitenboys/het schilderen met Klaas-Jan is binnengehaald wordt gebruikt voor het onderzoek LATER. Dat is, citaat van de Kika-site, "een onderzoek dat KiKa samen met de KWF/Kankerbestrijding doet. Dit onderzoek richt zich op kinderen en volwassenen die op jonge leeftijd kanker hebben gehad. De late effecten waar deze kinderen last van hebben gaan door 7 kankercentra geregistreerd worden. Deze gegevens worden gezamenlijk onderzocht. We hopen met deze kennis de zorg voor ex-patiënten te kunnen verbeteren én de huidige behandeling aan te passen zodat de kans op late effecten kleiner wordt. Daarnaast lopen er 7 onderzoeken in de 7 centra gericht op minder beschadigende behandelmethoden door moleculair genetisch onderzoek en onderzoek om genetische afwijkingen te vinden bij tumoren en leukemie. Deze 8 onderzoeken hebben een looptijd van 4 jaar. De totale kosten bedragen € 2.4 miljoen. KiKa heeft nog veel steun nodig voor deze onderzoeken!!"

Op de foto Mathijs met zijn favoriete prikdokter uit het Flevoziekenhuis. Regelmatig wordt het bloed van Mathijs onderzocht. Onder andere op hb, bloedplaatjes en zout. Daarvoor hoeven we dan niet helemaal naar het AMC maar dat kan hier gewoon in ‘het Flevo’ gebeuren. Inmiddels is Mathijs daar kind-aan-huis en vraagt hij altijd naar deze ‘prikdokter’. Zoals te zien hebben ze ook al een hechte band. Afgelopen keer was deze man er echter niet en toen moest een andere zuster hem helpen. Mathijs ’s avonds: “ze zei dat ze het een eer vond om mij te prikken omdat ik zo beroemd ben”.

Tenslotte: Mathijs is vandaag nog als uitvloeisel van de VIP-dag van de Buitenboys naar de wedstrijd Ajax – Heracles in de Arena geweest. Vermogensbeheerder Wijs & Van Oostveen had hem in de skybox uitgenodigd. Dat was prachtig, een fantastisch zicht op het veld. En minstens zo mooi was de uitslag 3-0 voor Ajax. Opa was natuurlijk mee en schrijft komende week nog een verslagje voor deze site.