Alpe d'HuZes/Mathijs Douwe Team

Ter nagedachtenis aan Mathijs, 18 mei 2008 op tien-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hersentumor.





maandag, augustus 07, 2006

Operatie

Vandaag is bij Mathijs een 'lijn' geplaatst voor de stamceloogsting morgen. Dat betekende dat er vanochtend bloed is afgenomen. Eerst is gecontroleerd of de bacterie waarvoor hij antibiotica krijgt niet meer aanwezig is. Dat blijkt gelukkig niet het geval. Ook mocht Mathijs niet meer eten en vanaf 10.00 uur ook niet meer drinken. Om 14.00 uur kon hij naar de kinder Intensive Care voor de operatie. Dat ging snel, om 14.45 konden we al weer bij hem. Maar lag hij nog wel te slapen.
Mathijs was de hele dag tot aan de operatie heel erg gespannen. "We gaan twee draadjes in je lies aanbrengen" is moeilijk voor te stellen. Maar inmiddels (18.00 uur) ligt hij weer (vrolijk) op zijn eigen kamer te x-boxen. En eet (chips) en drinkt gelukkig weer goed. De komende dagen mag hij het bed niet uit.
Morgenochtend gaan ze 'stamcellen oogsten' via een filter. Via ene lijntje gaat je bloed het lichaam uit, via het andere wordt het er - met minder stamcellen - weer ingepompt. Na de oogsting worden ze meteen 'geteld'. Als ze voldoende stamcellen hebben mogen de lijntjes er meteen weer uit. Hebben ze te weinig dan moet er op woensdag nog een keer worden gefilterd.