Alpe d'HuZes/Mathijs Douwe Team

Ter nagedachtenis aan Mathijs, 18 mei 2008 op tien-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hersentumor.





maandag, mei 11, 2009

Buitenboys, afsluiten en World Community Grid

Mathijs Douwe Toernooi
Inmiddels is het programmaboekje voor het Mathijs Douwe-toernooi op de website van de Buitenboys gezet (zie vorige bericht). Te vinden door in te typen www.buitenboys.nl

Afsluiten van dit weblog
23 mei gaan wij stoppen met dit weblog. Zoals wij al eerder aangaven: alles is gezegd en geschreven. Maar dit geldt natuurlijk vooral voor ons. Wij hebben bijna 4 jaar dit weblog gevuld. Voor wie dat wil, maar niemand moet zich verplicht voelen!, willen wij dit weblog afsluiten met laatste woorden, verhalen of ‘wat dan ook’ over wat jullie nog over (aan?) Mathijs kwijt willen. Hiervoor hebben wij een tijdelijk G-mailaccount aangemaakt waar wie dat wil een bericht naar toe kan sturen (boodschapvoormathijs@gmail.com). In de week van 18 – 23 mei zullen wij binnengekomen berichtjes op dit weblog zetten. Een mooie afsluiting vinden wij.

Meehelpen aan het genezen van kinderkanker via je eigen computer
Wat kan je nog doen voor Mathijs? Niets meer, behalve natuurlijk veel aan hem denken. Maar door bijvoorbeeld mee te helpen bij een activiteit van de vereniging Ouders kinderen met kanker proberen wij met zijn overlijden toch nog ‘iets’ te doen. Twee maanden terug kreeg ik (N) ineens een mailbericht van het World Community Grid dat zij zijn gestart met een groot onderzoek naar het genezen van kinderkanker. Jaarlijks wordt in Nederland bij ongeveer 600 kinderen kanker geconstateerd, 150 sterven er aan. De meeste voorkomende kankersoort bij kinderen is neuroblastoom (wat vaak begint met een tumor in de buik). Inmiddels hebben onderzoekers ontdekt dat deze kankersoort mogelijk te genezen is en zijn ze op zoek naar de geneesmiddelen daarvoor. Wat nogal een opgave is, binnen 3 miljoen stoffen moeten zij het middel vinden dat grip op de ziekte kan krijgen. Onderzoek naar een effectief geneesmiddel kan in eerste instantie door computerberekeningen. Dat is een langdurige klus, volgens de onderzoekers zou dit met de huidige megacomputers minimaal 100 jaar tijd kosten. Door samenwerking van computers via het World Community Grid (uitleg hieronder) schat men in de berekening via een wereldwijd werkende ‘supercomputer’ (= ook jouw computer als je meedoet) in twee jaar te kunnen doen (!). Zodat daarna de laboratoriumonderzoeken kunnen starten. En daarna experimenten op kinderen. En daarna het genezen van kinderen?

Om die berekeningen te kunnen maken hebben de onderzoekers aansluiting gezocht bij het World Community Grid. Het World Community Grid is een soort supercomputer van allemaal particuliere computers in de wereld. Bij heel veel mensen – ook bij ons thuis – staat de computer de hele dag aan maar wordt hoogstens 20% van die tijd echt gebruikt. Slecht voor het milieu, maar ja wel makkelijk als je er weer even achter wil. Door hoofdsponsor IBM – een betrouwbare partij heeft dit systeem dus gebouwd – is voor World Community Grid een methode ontwikkelt om al die particuliere computers met elkaar te verbinden zodat een supercomputer is ontstaan. Vanuit een centrale computer ergens op de wereld worden kleine rekenopdrachten naar al die particuliere computers gestuurd. Die computers worden aan het werk gezet om de voor de wetenschap noodzakelijke berekeningen te maken. Is de berekening klaar dan worden de uitkomsten van de particuliere computer automatisch teruggestuurd naar de centrale computer. De afgelopen jaren is op deze wijze onderzoek gedaan naar de bestrijding van aids, hongersnood en milieuvraagstukken. Je kan bij het World Community Grid zelf aangeven of je aan alle onderzoeken mee wilt doen of aan specifieke onderzoeken – bv alleen naar kinderkanker – mee wilt werken.

Meedoen is simpel. Je installeert – na enkele noodzakelijke registratiegegevens – op je computer een programmaatje dat alles zelf regelt. Als je dat wilt (bij ons niet nodig, wij komen niet verder dan het gebruik van de programma’s Word en outlook) is instelbaar hoeveel capaciteit van je computer door het World Community Grid mag worden gebruikt. Als je je computer zelf gebruikt (en zwaar belast, bv door het spelen van computerspelletjes) schakelt het programma zich automatisch uit of gaat minder snel ‘rekenen’ voor het World Community Grid. Je kan het programma ook zo instellen dat het bv alleen draait als je computer niet wordt gebruikt en op de screen saver staat.

Omdat wij eind vorig jaar een nieuwe computer hadden gekocht was het World Community Grid -programma niet meer op onze nieuwe computer geïnstalleerd. Maar de recente mail waarin het World Community Grid aankondigt het project onderzoek naar kinderkanker te starten was voor mij reden om het programma er weer op te zetten. Het programma draait op de achtergrond, niet merkbaar. Zou je er even wel last van hebben (de computer gaat vertragen) dan zit er een ‘snooze’-knop op waarmee je het programma tijdelijk uit zet.

Kortom, meedoen met het World Community Grid is nuttig en kost je niets. Behalve wat stroom, maar die bespaar je alleen door je computer uit te zetten (wat je vaak weer niet doet). Waarom niet meedoen? Bevalt het niet, dan de-installeer je het programma.

In het World Community Grid zit ook een competitie-element waarin je met teams werkt. Wij hopen dat na dit weblogartikel veel mensen zich aanmelden voor dit World Community Grid en zijn zo onbescheiden geweest om een eigen ‘MathijsDouweteam’ te starten op het World Community Grid. Het grootste team in Nederland blijkt uit maar 81 personen te bestaan. 81 leden, dat moet voor Mathijs beter kunnen…

Zie voor veel meer informatie www.worldcommunitygrid.org


"It would take us about 100 years using our own computing resources to make progress, but with access to one of the world's largest virtual supercomputers, we estimate to complete this project in two years, and begin laboratory trials."